Egy abszurd történet


Van egy annyira abszurd történet a bibliában János evangéliuma 5. fejezetében. Egy olyan betegről olvashatunk, aki 38 éve betegen fekszik egy tó partján, amelyről az a hiedelem terjedt el, hogy időnként angyal száll a vízre, és aki először a vízbe ér, az meggyógyul. Olyan sokan voltak itt, hogy egyesek ideiglenes szállásokat építettek magunknak, mások pedig fizettek embereket, hogy minden nap hozzák őket ide a tó partjára. Egy napon Jézus arra sétálgatott, észrevétlenül (itt még szolgálata elején járunk, tehát nem kíséri Őt nagy tömeg) és egyszer csak észre vesz valakit. A legbetegebbet, azt, akinek a legkisebbek az esélyei a gyógyulásra. Habár vágyódott arra, hogy mindenkit meggyógyítson, ha megtette volna, azon nyomban elfogják, és bíróság elé viszik.

A történetben olvashatjuk azt, ahogy Jézust a gyógyítás után a farizeusok megrágalmazzák szombat rontásért. Ezért abszurd ez a történet. A szombat Urát rágalmazzák meg szombatrontással? ...na de most komolyan... ne már!

Jézus megmutatja az embereknek, hogy kell szombatot ünnepelni és csak annyit kérdez vissza: „szabad-e szombaton jót cselekedni?” (Mt.12,12) Egyébként összesen hat alkalommal vádolták Jézust szombatrontással. Ez a szó, amit Jézus itt használt: „szabad”, megengedett vagy törvényes, rendkívül érdekes ebben az összefüggésben. Nem azt mondja, hogy szép dolog, vagy kiváltság szombaton jót tenni. Világosan kijelenti: szabad, törvényes dolog szombaton jót cselekedni. Más szavakkal: ezt kéri tőled a törvény!

Megáll a beteg mellett és újra egy abszurdnak tűnő kérdés hangzik el: „Akarsz-e meggyógyulni?” De Jézus akarja hallani a választ a férfi szájából! „Igen, természetesen, szeretnék meggyógyulni!” Jézus nem játszik a szavakkal, azonnal parancsba adja: „Kelj fel, vedd a te ágyadat és járj!”

A tanulsága ennek a történetnek az, hogy az ember megpróbálja megmenteni magát, de ha Isten nem siet a segítségünkre, nem leszünk képesek önmagunktól teljesen meggyógyulni. Csak félmegoldások születnek, teljesen rá kell hagyatkoznunk!

Kihívás:
Maradj csendben pár percig, kapcsold ki a zajforrásokat, és hallgasd meg Istent, mit tanácsol neked?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Istennek van egy válasza az ünnepi aggodalmakra!